BEWIT BIO Cocoa Butter 200 g, Kakaové máslo

Kód: 4001000020000010
Neohodnoceno
176 Kč

100% přírodní kakaové máslo bez cukru a soli. Lze použít k přípravě domácích čokolád, koláčů, dezertů a sušenek. Své zastoupení má i ve slané kuchyni, jelikož je vhodné i na smažení.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Historie

Historie kakaových bobů sahá až do dob Májů a Aztéků, kteří jimi obohacovali různé pokrmy a pochutiny. Obzvlášť oblíbeným byl horký nápoj “chocolat“, který si připravovali ve slavnostních chvílích. Díky vysokému obsahu fytochemikálií a dalších tělu prospěšných látek je zřejmé, proč byly právě kakaové boby považovány za potravu bohů. Samotné kakaové boby byly tak cenné, že sloužily dokonce jako platidlo.

Původ a pěstování

Zemí původu je Peru, která díky své lokalizaci poskytuje kakaovníku ideální podmínky pro správný růst. Jelikož je kakaovník tropickou rostlinnou, daří se mu pouze v oblastech s vysokou teplotou a také vysokou vlhkostí vzduchu, která zde dosahuje až 80%. Tento stálezelený strom je velmi citlivý na sluneční svit a vítr, tudíž je pěstován pod stínem banánovníků, kokosových palem a jiných tropických stromů, které jsou proto nazývány kakaovníkovými matkami. K výrobě kakaového másla se používají semena známé jako kakaové boby. Semena slouží rostlinám především k rozmnožování. Z rozptýlených semen následně vyrůstají rostliny nové, a to je jeden z důvodu, proč jsou semena tak bohatá na živiny.

Postup výroby

Surovinou pro výrobu kakaového másla jsou kakaové boby. Vyloupáním a rozdrcením kakaových bobů vzniká tzv. kakaová hmota. Lisováním kakaové hmoty je získáno kakaové máslo světle žluté barvy. Po ztuhnutí je kakaové máslo ve formě nasekaných kousků – viz fotka na etiketě balení → prodejní balení.

Složení a vlastnosti

Kakaové máslo je rostlinný tuk vyznačující se lahodnou chuti a vůni. Jedná se o přirozený zdroj vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. Zastoupení jednotlivých mastných kyselin v kakaovém másle, se od ostatních rostlinných olejů liší. V závislosti na poměru obsažených nasycených a nenasycených mastných kyselin je kakaové máslo za pokojové teploty tuhé a taje při teplotách nad 28°C. V ústech se pozvolna rozplývá, a proto je ideálním tukem pro výrobu čokolád vysoké jakosti.

Návod k použití

Kakaové máslo lze použít k přípravě domácích čokolád, koláčů, dezertů a sušenek. Své zastoupení má i ve slané kuchyni, jelikož je vhodné na smažení.

Na závěr

  • Bez cukru
  • Bez soli
  • 100% přírodní výrobek
  • Vhodný pro vegany
  • Bez GMO
  • Složení: 100% theobroma cocoa seed butter (kakaové máslo)
  • Původ: Peru
  • Balení: 200 g