BEWIT BIO Extra panenský olivový olej z Kréty, 500 ml
Kód: 4000000050000010Detailní popis produktu
HISTORIE
Že by nejstarší olej vůbec?
Z archeologických zpráv vyplývá, že olivovníky se pěstovaly už v dobách 3 000 let před naším letopočtem. Dochované legendy však naznačují, že samotné olivy byly středem pozornosti už mnohem dříve. Tak či onak, historikové se shodují na jednom – první olivovníkové plantáže se zakládaly v oblasti středomoří, kde se těmto požehnaným stromům daří doposud. Mnoho informací vztahujících se k olivovníkům dohledáte také ve starořecké literatuře, ve které jsou olivy symbolem bohatství, hojnosti, moci a míru.
V dnešní době není vůbec pochyb o blahodárném působení tohoto legendárního oleje. Mnoho z vás si jej spojuje se zdravou potravinou či s benefity středomořské stravy, ve které tento zázrak hraje nenahraditelnou roli.
PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ
Ruční sběr a zpracování do 4 dnů
Jednou ze zajímavostí olivovníků je, že plodí olivy až po dvaceti nebo i více letech svého růstu. Každopádně, vysoká nutriční hodnota a lahodná chuť olivového oleje jsou bezesporu hlavními důvody, proč si na tyto olejnaté plody vyplatí počkat. Navíc, ve výživných půdách dokáží plodit až stovky let. Olivovníkové plantáže tak představují cenné dědictví, které přežívá hned několik generací.
Olivy, plody olivovníků, se sbírají ručně, zpravidla v 5 až 7 měsíci svého růstu. Aby výsledný olivový olej mohl nést označení „extra panenský“, musí se olivy šetrným způsobem zpracovat do 4 dnů od sklizení.
Lisování oleje tak probíhá pouze mechanicky za nízkého tlaku a při nízkých teplotách nepřesahujících 50 °C. Během lisování takto kvalitního olivového oleje se nepoužívají žádná rozpouštědla a jiné chemikálie.
Náš olivový olej je původem ze sluncem zalitého Řecka. Přesněji z malebné Kréty.
SLOŽENÍ A VLASTNOSTI
Jeden z nejoblíbenějších jednodruhových olejů
Náš BIO certifikovaný, extra panenský olivový olej je typický svou světle až tmavě zelenou barvou a výjimečnou chutí, pro kterou patří mezi ty nejoblíbenější oleje. Díky šetrnému způsobu zpracování si zachovává maximální množství cenných minerálů, v tuku rozpustných vitamínů, přirozeně přítomných fytolátek a také barviv, které se mimo jiné podílejí na jeho přirozeném zbarvení. Olivový olej navíc vyniká vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin, které tvoří až 70 %.
NÁVOD K POUŽITÍ
K zelenině i do středomořské kuchyně
Náš extra panenský olivový olej na první pohled zaujme svou výraznou barvou. Jeho lahodně olivovou chuť si určitě zamilujete. Pro zachování všech tělu prospěšných látek ho však nevystavujte vysokým teplotám = uplatnění s ním tedy najdete zejména ve studené kuchyni.
Kombinací olivového oleje se zeleninou nikdy nic nezkazíte. Navíc olivový olej uchovává zeleninu déle čerstvou a křupavou. Široké využití má také v rámci středomořské kuchyně. Například při přípravě proslulého italského salátu Caprese se bez olivového oleje zkrátka neobejdete. Po vzoru Španělů ho můžete konzumovat jednoduše s chlebem a solí.
NA ZÁVĚR
- Extra panenský/Extra virgin
- BIO certifikovaný
- Za studena lisovaný
- 100% přírodní
- Bez konzervantů a barviv
INFORMACE
Obsah peroxidů: <20 [meq O2/kg]
Kyselost (acidita): <0,5 [%]
Obsah polyfenolů: 891 [mg/kg]
ø Výživové údaje
Na 100 ml | |
---|---|
Energetická hodnota | 3367 kJ / 819 kcal |
Tuky | 100 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 6,5 g |
– z toho mononenasycené mastné kyseliny | 70,9 g |
– z toho polynenasycené mastné kyseliny | 12,5 g |
Sacharidy | 0 g |
– z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | <0,1 g |