BEWIT BIO olivový olej, 200 ml

Kód: 4000000020000001
Neohodnoceno
189 Kč

Rostlinný, za studena lisovaný olej v BIO kvalitě. Rostlinné oleje jsou nazývány tekutým světlem. Jsou zásobárnou energie a mnoha jedinečných látek a živin.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Extra panenský olivový olej získaný lisováním za studena. Olej získaný z oliv ze stromu Olivovník evropský (Olea europaea) je jedním z nejpěstovanějších stromů na světě. Pochází z Asie, ve světě zaujímají desítky milionů hektarů, většina produkce ale pochází ze Středomoří. Výraz tekuté zlato, kterým tento olej nazval Homér, je především díky toho, že je obživou pro mnoho lidí na celé planetě. Má ale mnoho dalších cenných pozitiv. V závislosti na zpracování je významným zdrojem nenasycených mastných kyselin.

V závislosti na zpracování existuje totiž několik druhů olivových olejů. Mezi nejkvalitnější olivové oleje řadíme tzv. panenské. Z hlediska legislativy ČR je slovíčko panenský povolený právě jen u olivového oleje. Panenský znamená, že olej je co nejrychleji od sběru (uvádí se 3–4 dny) vylisován a to pouze mechanickou cestou, ideálně lisováním za studena. Nesmějí být využity žádné chemikálie a zpracování musí proběhnout do teploty 40–50 °C. Díky nízké teplotě zpracování tyto oleje využíváme především ve studené kuchyni, jako i jiné za studena lisované oleje je můžeme využít při přípravě salátů nebo na vaření, samozřejmě při nízkých teplotách. Za studena lisované oleje nejsou vhodné pro smažení při vysokých teplotách! Druh olivového oleje uváděný jako extra panenský, je ten úplně nejvyšší kvality, rozhoduje obsah volných mastných kyselin. Jeho chuť je výraznější. I tak na trhu samozřejmě najdeme různě výrazné extra panenské olivové oleje od jiných firem. Nejkvalitnější olej se získává z oliv, které nejsou dokonale zralé. Pokud jsou olivy dokonale zralé, mají větší sklony k hnilobě. Zralé olivy také mohou rychleji ze stromu opadat a poté jsou k výrobě nepoužitelné. Nejlepší olivy jsou ručně sbírané přímo ze stromu, po očištění se včetně pecky melou na pastu.

Olivový olej má kromě potravinářského využití také své místo v kosmetickém či farmaceutickém průmyslu.

Skladujte v suchu, chraňte před teplem.

Český botanický název: Olivovník evropský
Anglický název: Olive oil
Latinský název: Olea Europaea Fruit Oil
Místo původu: Španělsko


ø výživové údaje

  Na 100 g
Energetická hodnota 3367 kJ / 819 kcal
Tuky 100 g
– z toho nasycené mastné kyseliny 16,5 g
Sacharidy 0 g
– z toho cukry 0 g
Bílkoviny 0 g
Sůl <0,1 g