Inulin - čekanka obecná, 150g

Kód: 8594185340683
Neohodnoceno
95 Kč

Inulin získaný z kořene čekanky je specifickým typem rozpustné vlákniny, která má mnoho zdravotních benefitů. Všeobecně je znám příznivý vliv inulinu jako prebiotika na udržování střevní rovnováhy, na snížení výskytu zánětů a infekčních onemocnění i jako preventivní prostředek proti rakovině tlustého střeva.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Inulin získaný z kořene čekanky je specifickým typem rozpustné vlákniny, která má mnoho zdravotních benefitů. Všeobecně je znám příznivý vliv inulinu jako prebiotika na udržování střevní rovnováhy, na snížení výskytu zánětů a infekčních onemocnění i jako preventivní prostředek proti rakovině tlustého střeva.

Inulin stimuluje růst probiotických bakteriálních kmenů (Bifidobacteria, Lactobacilli) ve střevech, což způsobuje výrazný pokles patogenních bakterií. Mikroflóra trávicího traktu se podílí na tvorbě vitamínu B12, K1 a K2. Protože inulin stimuluje růst příznivé mikroflóry, má vliv i na množství produkovaných vitamínů. Inulin je znám jako prostředek pro zvýšení vstřebávání minerálních látek, především vápníku (některé studie uvádějí zvýšení příjmu vápníku u postmenopauzálních žen až o 20%).

Vláknina Inulin během trávení v těle absorbuje vodu, zvětšuje svůj objem, vytváří v žaludku viskózní roztok – ochrannou vrstvu střevních stěn a mírně snižuje jeho kyselost. Snížením střevního pH, potlačením růstu některých bakteriálních druhů redukuje inulin metabolismus žlučových kyselin. Dále způsobuje pokles hladin LDL cholesterol a celkového cholesterolu v krvi.

Inulin nejen podporuje činnost celé trávicí soustavy, ale pomáhá snižovat hmotnost, protože reguluje absorpci sacharidů i tuků v tenkém střevě. Také proto se Inulin také dobře uplatňuje v prevenci a léčbě obezity a diabetu II.typu, a jeho příjem snižuje glykemický index, čímž méně zatěžuje sekreci inzulinu.Tyto poznatky byly vypozorovány a uvedeny již v roce 1874, kdy bylo zjištěno, že moč diabetiků konzumujících 50-120g inulinu denně, neobsahuje žádné jednoduché sacharidy. Na tomto podkladě se inulin dnes take používá při diagnostickém vyšetření ledvin.

Inulin výrazně zlepšuje střevní peristaltiku , podílí se na prevenci zubního kazu. a má celkový pozitivní účinek na imunitní systém. Pro svou nasládlou chuť a nízkou energetickou hodnotu je inulin oblíbený doplněk stravy, vhodný pro diabetiky i lidi s obezitou.

Dávkování a užívání:

Doporučená denní dávka de 4-8g inulinu. Rozmíchat v jogurtu, smoothies, mléce, vodě…

Kontraindikace:

V některých případech, například při intoleranci fruktózy, se může objevit plynatost, bolest v podbřišku, případně průjem. Tyto projevy závisí na podávaném množství inulinu a kondicí střevní mikroflóry.

Inulin jako doplněk stravy není určen pro děti, těhotné a kojící ženy.

Vlastnosti produktu

Složení

Balení obsahuje 150g čistého inulinu z kořene čekanky obecné.