Plodina maca, která je přezdívána jako „peruánský ženšen“ (přestože není s ženšenem příbuzná) pochází z And a je po staletí dobře známá jako adaptogen (prostředek proti stresu). Kromě toho jsou odpradávna popisovány její vynikající účinky na zvýšení vitality, výdrže, plodnosti a sexuálního zdraví. Pro účely konzumace se používá kořen bílé barvy podobající se naší ředkvičce.
Podrobný popis
Maca se pěstuje v nadmořských výškách okolo 4.000 m n.m. v peruánských Andách. Již před Inky žijící národy dobře znaly pozitivní účinky této plodiny na naše zdraví. Inkové pojídali macu před bitvami pro zvýšení vitality, ale po bitvě měli bojovníci zákaz její konzumace, aby byly ženy na dobytých územích chráněny před zvýšeným libidem vojáků.
Od šedesátých let 20. století potvrdily experimenty v západních laboratořích pozitivní vliv maky na reprodukční a sexuální funkce žen i mužů: plodnost, potence u mužů, zvýšení libida, snížení problémů při menstruaci a menopauze, pozitivní vliv na hormonální hladiny v těle.
Maca zvyšuje hladinu kyslíku v krvi, čímž dodává vitalitu a výdrž. Kromě toho zlepšuje funkci neurotransmiterů v mozku. Maca je typický adaptogen, čili pomáhá vyrovnat se organismu se zátěží a stresem. Rovněž prospívá lidem během rekonvalescence, protože je lehce stravitelná a obsahuje přirozeně vysoké množství minerálů a sterolů.
Maca obsahuje přibližně 60 % sacharidů a 10 % vysoce kvalitní bílkoviny se 17 aminokyselinami (z nich sedm esenciálních).
Z minerálů je maca bohatá na selen, vápník, magnesium a železo.
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.