BEWIT dýňový olej, 200 ml
Kód: 4001000020000003Detailní popis produktu
Za studena lisovaný dýňový olej ze semínek dýně, tykve obecné (Cucurbita pepo L.). Údajně pochází dýně z Jižní a Severní Ameriky a Indie, některé zdroje ovšem uvádí i české kořeny. Patří mezi nejstarší člověkem pěstované plodiny. Přesný název této rostliny, která vznikla spontánní mutací, je tykev olejná (Cucurbita pepo var. Oleifera). Než došlo k tomuto vyšlechtění tykve, získávání oleje bylo mnohem pracnější, semena se poctivě loupala a poté ručně lisovala. Dnes jsou při výrobě kvalitní semena nejprve za studena vylisována v lisu a poté je olej několikrát filtrován přes blotovací papír z čisté celulózy. Tykev je jednoletá rostlina, listy má srdcovitého tvaru, žluté až oranžové plody. Semínka dýně mají bílou barvu, po odstranění bílé slupky jsou semínka nazelenalá. Podle této barvy má dýňový olej i svou specifickou tmavozelenou až pomalu hnědou barvu. Má hustou konzistenci a lahodně jemnou oříškovou chuť.
Na trhu existuje také Štyrský dýňový olej, který má rakouskou chráněnou známku, v Rakousku se tradičně a velmi oblíbeně vyrábí přes tři sta let. Ve slané kuchyni je velmi oblíbený do zeleninových salátů nebo jako dochucovadlo bramborové kaše, rizota, těstovin a polévek. Spolu s dýňovými semínky z něho lze připravit pesto. Využijete ho také ve sladké kuchyni při dochucení moučníků, dezertů, palačinek nebo ovocných salátů. Samotná semena se dnes využívají v široké škále – farmacie, kosmetika, potravinářství a také jako vysokohodnotný odpad pro hospodářská zvířata.
Dýňový olej obsahuje 45 % kyseliny linolové, 25 % kyseliny olejové a 13 % kyseliny palmitové. Je bohatý na přírodní látky, které tak mohou jeho konzumací zabránit degenerativním procesům v našem těle.
Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Český botanický název: Tykev obecná
Anglický název: Pumpkin oil
Latinský název: Cucurbita Pepo Seed Oil
Místo původu: Indie
ø výživové údaje
Na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 3367 kJ / 819 kcal |
Tuky | 100 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 19,6 g |
Sacharidy | 0 g |
– z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | <0,1 g |